Hva er ultraprosessert mat?
Beregnet lesetid: 4 minutter
Ultraprosessert mat refererer til mat hvor råvarene ingrediensene består av er vesentlig endret. Begrepet brukes ofte om mat som inneholder mange ingredienser og kunstige tilsetninger som smak, konserveringsmidler og søtningsmidler. En annen konsekvens av ultraprosessering kan være at næringsstoffer fjernes fra en ingrediens eller tilsettes. Disse matvarene er ofte veldig bearbeidet og inneholder lite eller ingen naturlige ingredienser. Eksempler på ultraprosessert mat kan være ferdigmat, snacks, brus, og kjeks. Det finnes ingen klar definisjon på hva ultraprosessert er per i dag.
Ultraprosessert eller prosessert?
Begrepet kommer fra senter for epidemiologiske studier i Sao Paolo i Brasil, som utarbeidet en klassifisering av mat basert på prosesseringsgrad og ikke næringsinnhold (Monteiro et al., 2010). Forskere så at overvekt og livsstilssykdommer økte i takt med at tradisjonelle basisvarer ble erstattet av ferdigmat i butikkene. Klassifiseringen har fått navnet NOVA.
- Uprosessert og minimalt prosessert. Ingen eller enkel behandling som for eksempel vasking, oppskjæring, fermentering, separering av melk, tørking eller nedfrysning. Dette kan være matvarer som egg, melk, kjøtt, grønnsaker, nøtter, mel, kaffe.
- Prosesserte kulinariske ingredienser er som regel ikke ment som mat alene, og har høyere energitetthet og lavere næringstetthet sammenlignet med de hele matvarene de stammer fra. De brukes til retter basert på ferske eller minimalt bearbeidede matvarer (gruppe 1), og for å utvikle ultraprosesserte produkter i industrien (gruppe 3). Eksempler kan være stivelse, oljer, fett, salt, sukker, høyfruktosemaisirup, laktose og proteiner fra melk og soya.
- Prosessert mat er laget ved å tilsette prosesserte kulinariske ingredienser (gruppe 2) til uprosessert eller minimalt prosessert mat (gruppe 1), ofte med grunnleggende konserveringsteknikker. Formål med prosessering er som regel å forbedre holdbarhet eller sensoriske egenskaper. Eksempler kan være: Hermetiske grønnsaker, frukt i sukkerlake, ost og nybakt brød.
- Ultraprosessert mat er klar til å spises eller varmes opp med minimal eller ingen tilberedning. Ofte energitett, rik på sukker, usunt fett og salt, men fattig på fiber og mikronæringsstoffer. Produksjonen involverer ofte industrielle prosesser som ekstrudering, hydrogenisering og forming. Antatt formål er å lage svært praktiske, smakfulle og holdbare produkter som er designet for å tiltrekke forbrukere og oppmuntre til økt konsum, ofte på bekostning av næringskvalitet. Eksempler kan være: brød, kjeks, chips, kaker, bakverk, iskrem, brus, frossen pizza, pølser, kyllingnuggets, fiskepinner, supper og barnemat.
Kan økologisk mat være ultraprosessert?
Økologisk mat skal produseres med bærekraftige og naturlige metoder, og dyrkes uten bruk av syntetiske plantevernmidler eller kunstgjødsel. Produksjonen har høye krav til dyrevelferdsstandarder. Økologisk mat skal i prinsippet være mer naturlig og mindre behandlet enn konvensjonell mat. Jo kortere ingrediensliste, jo mindre sjanse for at en matvare er ultraprosessert. Likevel – økologisk mat kan også være ultraprosessert!
Relasjonen mellom ultraprosessert mat og økologisk mat:
- Økologisk mat kan også være ultraprosessert: Det er viktig å merke seg at økologisk mat ikke nødvendigvis er synonymt med ubehandlet eller minimalt bearbeidet mat. Økologisk mat kan også være ultraprosessert. For eksempel, økologiske ferdigretter, snacks eller kjeks kan være laget med økologiske ingredienser, men gjennomgått en industriell prosess som gjør dem til ultraprosesserte produkter.
- Økologiske ingredienser vs. bearbeiding: Økologisk mat skal i utgangspunktet ikke inneholde kunstige tilsetninger. Men, selv om en matvare er laget av økologiske ingredienser, kan den allikevel anses som ultraprosessert hvis den gjennomgår omfattende bearbeiding.
- Helseaspekter: Økologisk mat er i stor grad fri for kjemisk-syntetiske tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Listen over ingredienser er ofte mye kortere. Likevel er det viktig å merke seg at økologisk ferdigmat eller snacks fortsatt kan være i kategorien ultraprosessert.
- Bærekraft: Økologisk mat skal være produsert på en bærekraftig måte, noe som kan være en fordel i forhold til både miljø og dyrevelferd, sammenlignet med intensivt jordbruk. Ultraprosessert mat – uavhengig av om den er økologisk eller ikke – kan ha et større karbonavtrykk på grunn av de lange produksjonskjedene og emballasje. Behandlingen av maten kan i tillegg innebære energikrevende prosesser, selv om ingrediensene er dyrket økologisk.