Ultraprosessert mat

Ultraprosessert mat har blitt en stor del av moderne kosthold, men hva innebærer egentlig denne typen matvarer, og hvilke konsekvenser kan de ha for helsen vår?

Hva er ultraprosessert mat?

Beregnet lesetid: 4 minutter

Ultraprosessert mat refererer til mat hvor råvarene ingrediensene består av er vesentlig endret. Begrepet brukes ofte om mat som inneholder mange ingredienser og kunstige tilsetninger som smak, konserveringsmidler og søtningsmidler. En annen konsekvens av ultraprosessering kan være at næringsstoffer fjernes fra en ingrediens eller tilsettes. Disse matvarene er ofte veldig bearbeidet og inneholder lite eller ingen naturlige ingredienser. Eksempler på ultraprosessert mat kan være ferdigmat, snacks, brus, og kjeks. Det finnes ingen klar definisjon på hva ultraprosessert er per i dag.

Ultraprosessert eller prosessert?

Begrepet kommer fra senter for epidemiologiske studier i Sao Paolo i Brasil, som utarbeidet en klassifisering av mat basert på prosesseringsgrad og ikke næringsinnhold (Monteiro et al., 2010). Forskere så at overvekt og livsstilssykdommer økte i takt med at tradisjonelle basisvarer ble erstattet av ferdigmat i butikkene. Klassifiseringen har fått navnet NOVA.

Økologisk eple som  henger på tre på Dyre Gård
Eksempel på helt uprosessert mat (Foto: Debio)

Kan økologisk mat være ultraprosessert?

Økologisk mat skal produseres med bærekraftige og naturlige metoder, og dyrkes uten bruk av syntetiske plantevernmidler eller kunstgjødsel. Produksjonen har høye krav til dyrevelferdsstandarder. Økologisk mat skal i prinsippet være mer naturlig og mindre behandlet enn konvensjonell mat. Jo kortere ingrediensliste, jo mindre sjanse for at en matvare er ultraprosessert. Likevel – økologisk mat kan også være ultraprosessert!

Relasjonen mellom ultraprosessert mat og økologisk mat:

  1. Økologisk mat kan også være ultraprosessert: Det er viktig å merke seg at økologisk mat ikke nødvendigvis er synonymt med ubehandlet eller minimalt bearbeidet mat. Økologisk mat kan også være ultraprosessert. For eksempel, økologiske ferdigretter, snacks eller kjeks kan være laget med økologiske ingredienser, men gjennomgått en industriell prosess som gjør dem til ultraprosesserte produkter. 
  2. Økologiske ingredienser vs. bearbeiding: Økologisk mat skal i utgangspunktet ikke inneholde kunstige tilsetninger. Men, selv om en matvare er laget av økologiske ingredienser, kan den allikevel anses som ultraprosessert hvis den gjennomgår omfattende bearbeiding.  
  3. Helseaspekter: Økologisk mat er i stor grad fri for kjemisk-syntetiske tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Listen over ingredienser er ofte mye kortere. Likevel er det viktig å merke seg at økologisk ferdigmat eller snacks fortsatt kan være i kategorien ultraprosessert.
  4. Bærekraft: Økologisk mat skal være  produsert på en bærekraftig måte, noe som kan være en fordel i forhold til både miljø og dyrevelferd, sammenlignet med intensivt jordbruk. Ultraprosessert mat – uavhengig av om den er økologisk eller ikke – kan ha et større karbonavtrykk på grunn av de lange produksjonskjedene og emballasje. Behandlingen av maten kan i tillegg innebære energikrevende prosesser, selv om ingrediensene er dyrket økologisk.