Maria Berg Hestad er en av Norges mest kjente hageinfluensere.
– At forbrukere er forvirret skjønner jeg godt, og det er med rette, sier gründeren bak hageportalen mariaberghestad.no.
Berg Hestad forsyner familien på fem med selvdyrkede grønnsaker fra egen hage store deler av året. I tillegg til å drive YouTube-kanal og hageportal, er hun også forfatter av boka “dyrk enkelt”.
− Jeg kjøper ikke jord og gjødsel lenger. Jeg lager all jord jeg trenger selv.
Lager jorden selv for å få kontroll på innholdet i jorda
Årsaken til at hageeksperten ikke kjøper jord og gjødsel er fordi hun mener det er unødig å frakte slike materialer på kryss og tvers av kloden, men også for å få bedre kontroll på innholdet.
Berg Hestad har dessverre dårlige erfaringer med jord og gjødselprodukter hun har kjøpt på hagebutikkene.
− Avfallsprodukter fra matindustri, ofte i Europa, benyttes i gjødselprodukter til privatmarkedet. Disse industriene kan gjerne ha benyttet konvensjonelle planter, som kan ha blitt sprøytet med pyralider, mot ugress i åkeren. Disse sprøytemidlene har lang nedbrytningstid og kan dermed finnes i store konsentrasjoner i denne gjødselen, enten den stammer fra planter eller dyr.
Paprikaavlingen gikk nesten tapt
Berg Hestad mener sprøytemidler dukker opp stadig oftere og viser til at også norske bønder kan bruke disse produktene på korn og gress.
– Derfor kan det finnes rester av sprøytemidler i kornprodukter, høy, halm, møkk, rundballer, mais, gress og kompost. Gang på gang rapporteres det om dyrkere som får plantene sine ødelagt på grunn av gjødselet/jorden, sier hun.
Hagebloggeren fikk selv en dyrekjøpt erfaring da et gjødselprodukt holdt på å ta knekken på hele paprikaavlingen.
– De fleste batcher er fortsatt fri for dette, heldigvis. Men pyralidene dukker opp i en batch nå og da, så man er ikke trygg selv om man har testet samme produkt tidligere. Det er ikke gjødselprodusentenes skyld – det er systemet det er noe galt med. Så lenge disse sprøytemiddelet er lov å bruke, så er ikke noe jord- gjødselprodukter av organisk opprinnelse trygge, dessverre, sier hun, med mindre produsenten enten har testet for pyralider – eller kan dokumentere opprinnelsen.
Berg Hestad mener det trengs en systemendring til for å få has på problemet.
− For meg så er dette er symptom på at vi har gjort matsystemet vårt altfor komplisert – og at vi alle må ta inn over oss dette, spre informasjonen og rope høyt om det slik at disse uhyggelige giftstoffene blir forbudt å bruke i utgangspunktet, sier hun. I Sverige pågår det en storstilt underskriftskampanje blant hele hage-Sverige – som forlanger et forbud mot pyralider.
Kjøp lokalprodusert jord og gjødselprodukter
Hagebloggerens beste tips er derfor å lage jord selv.
– Du kan begynne i din egen hage og kompostere matavfallet ditt, med varmkompostering eller bokashi. Du kan også bruke egen urin, men husk at kjøper og spiser du mye konvensjonelt sukker, korn og mais så kan det finnes rester av pyralider i ditt matavfall og i din urin også, selv om det nok er i ganske små konsentrasjoner og likevel er et tryggere alternativ. Dette viser bare hvor omfattende dette er.
Hvis du ikke har anledning til å lage din egen jord anbefaler hun å etterspørre pyralid-tester på produktene som finnes i butikkene. Et minimum er at det har en innholdsdeklarasjon. Et annet alternativ er å spørre etter kompost fra hageavfall der du bor.
– Det er ikke garantert fritt dette heller, men sannsynligheten er større dersom det er laget på hageavfall – da disse sprøytemidlene ikke er tillatt brukt i private hager, sier Berg Hestad.
Rester etter pyralid fra jord og gjødsel er enkelt å se hvis du vet hva du skal se etter.
– Hvis du tester jord eller gjødsel du har kjøpt på en tomatplante, kan du se om den krøller i toppen. I så fall kan det være tegn på pyralidskader, forklarer hagebloggeren.
Det beste tipset Berg Hestad har er å kjøpe nærprodusert mat, jord og gjødsel. Da er det mulig å innhente informasjon om hvordan det er dyrket.
− Det er viktig at vi forbrukere etterspør informasjon om produksjonen. Spør og graver og etterspør vi forbrukere rene produkter – så vil vi få det. Og det blir mindre behov for å gjøre mat til industri, med påfølgende konsekvenser i form av gift i all mat, jord og gjødsel.
Mer informasjon på pyralidinfo.no