Hva er vekstskifte?
Vekstskifte er en gammel landbruksmetode som innebærer å rotere ulike plantetyper i jorden over flere sesonger. Dette gjøres for å forhindre utarming av jordsmonnet, kontrollere ugress og skadedyr, og for å bryte syklusen av jordbårne sykdommer. I økologisk landbruk er vekstskifte spesielt viktig fordi det bidrar til å opprettholde et rikt og levende jordsmonn, uten bruk av kjemiske hjelpemidler.
Vekstskifte – lær av de beste
God planlegging av vekstskifte er avgjørende for å sikre gode avlinger og sunn jord. Selv om mange hageeiere kanskje ikke er kjent med dette fra start, kan det ha stor betydning for hvordan du bør plante over tid. Birgitte og Arvid Udo de Haes driver de Haes Gartneri på Jevnaker, dyrker økologiske småplanter av grønnsaker, urter og spiselige blomster, samt økologisk eføy.
Tre steg for et vellykket vekstskifte
Med et stort drivhuskompleks, et økologisk andelslag og privat kjøkkenhage, har Arvid og Birgitte de Haes bred erfaring innen økologisk dyrking og vekstskifte. Deres kunnskap gir oss verdifull innsikt, som vi i denne artikkelen har oppsummert i tre sentrale retningslinjer for et vellykket vekstskifte.
1. Seks skifter er minimum
For å unngå plantesykdommer og forbedre jordkvaliteten, bør du dele opp kjøkkenhagen i seks like store skifter. Ulike plantefamilier bør roteres hvert år for å hindre utarming av jorden.
Her er et eksempel på en rotasjonsplan for vekstskifte:
- Erteblomstfamilien: Erter, bønner
- Gresskarfamilien: Gresskar, squash, melon
- Skjermplantefamilien: Gulrot, persille, dill
- Kurvplantefamilien & betefamilien: Salat, rødbeter, spinat
- Løkfamilien: Purre, løk, hvitløk
- Korsblomstfamilien: Brokkoli, kål, reddik
Denne planen hjelper til med å fordele næringsbehov og beskytte mot sykdommer.
2. Ta vare på mykorrhizaen
Mykorrhiza er en symbiose mellom planterøtter og sopp, som hjelper plantene med å ta opp næringsstoffer, spesielt fosfor. Noen planter, som kål, bryter ned denne viktige strukturen i jorden, mens andre, som løk og purre, er avhengig av den for å vokse. Derfor er det viktig å variere plantene og gi jorden tid til å regenerere.
En viktig sammenheng mellom vekstskifte og Mykorrhiza:
- Opprettholdelse av mykorrhiza-nettverk: ved å rotere avlinger, kan du opprettholde et sunt mykorrhiza-nettverk i jorden. Ulike planter har forskjellige behov og støtter ulike typer mykorrhiza.
- Forbedret jordhelse: vekstskifte bidrar til å opprettholde jordens helse ved å forhindre opphopning av spesifikke patogener og skadedyr. Mykorrhiza spiller en rolle i dette ved å styrke plantenes immunsystem.
- Optimal utnyttelse av næringsstoffer: når du roterer avlinger, kan du sikre at næringsstoffene i jorden blir brukt effektivt. Mykorrhiza hjelper til med å fordele disse næringsstoffene bedre mellom plantene.
- Økt avlingsutbytte: kombinasjonen av vekstskifte og mykorrhiza kan føre til økt avlingsutbytte og bedre plantehelse, noe som er spesielt viktig for økologisk jordbruk.
3. Jordforbedring gjennom vekstskifte
Vekstskifte handler om å forbedre jorden år for år. Noen planter som knollselleri bearbeider jorden naturlig med sine dype røtter, mens andre planter som potet hjelper på jordstrukturen. Grønngjødsling, der du planter en frøblanding fra erteblomstfamilien, gir jorden et hvileår og tilfører næring som bygger opp humus.
Vekstskifte kan virke komplisert, men ved å følge denne guiden kan du bidra til en sunnere hage og bedre avlinger over tid. I tillegg har Norsk Landbruksrådgivning laget en sjekkliste for et godt vekstskifte som kan brukes som en god veileder. Lykke til med planleggingen!
Teksten var opprinnelig en artikkel skrevet av Lise Von Krogh med tittelen «Skikk og bruk med vekstskifte.», men den har siden blitt tilpasset og omarbeidet.