Økologiske grønnsaker

Beregnet lesetid: 3 minutter

Økologiske grønnsaker dyrkes etter landbruksmetoder som prioriterer naturlige prosesser for å bevare jordens fruktbarhet og økosystem. Ved å dyrke økologisk legges det vekt på å bevare jordens helse, fremme biologisk mangfold og unngå bruk av syntetiske hjelpemidler.

Hva betyr det at grønnsaker er økologiske?

Økologiske grønnsaker dyrkes med metoder som fremmer helse og miljø, blant annet gjennom bruk av naturlige prosesser for jordforbedring og skadebekjempelse. Grønnsaker må være sertifiserte i henhold til fastsatte kriterier satt av godkjente kontrollorganer for å kunne bli solgt som “økologiske”. Disse inkluderer naturlig bekjempelse av skadedyr, bruk av organisk materiale som kompost og grønn gjødsel, og unngåelse av syntetiske plantevernmidler og kunstgjødsel. 

Økologiske tomater
Økologiske tomater. Foto: Debio

Næringsinnhold i økologiske grønnsaker

Studier har vist høy kvalitet på økologiske grønnsaker og deres innhold av viktige næringsstoffer.

  • Høyere innhold av mineraler og antioksidanter: En studie ledet av Worthington (2004) peker på at innholdet av jern er 21 % høyere, og innholdet av magnesium er 29 % høyere, i økologiske avlinger. Disse mineralene er essensielle for kroppens funksjoner, som oksygentransport og muskelfunksjon.
  • Mer vitaminer: Samme studie fant at økologisk dyrkede grønnsaker som salat, spinat og poteter hadde 27 % høyere innhold av vitamin C. Dette er en viktig antioksidant som styrker immunforsvaret.
  • Lavere innhold av uønskede stoffer: Forskning publisert i British Journal of Nutrition (2014) viser at økologiske grønnsaker har lavere konsentrasjoner av tungmetallet kadmium og sprøytemiddelrester, noe som kan bidra til å redusere eksponeringen for potensielt skadelige stoffer gjennom kosten. 
Såjord som er passe kompakt
Såjord. Foto: Lise von Krogh.

Økologiske grønnsaker kan inneholde høyere nivåer av mineraler som jern og antioksidanter som magnesium og fenolforbindelser, og kan derfor også være et smart alternativ om du ønsker å få i deg mer av disse viktige næringsstoffene.

Hva betyr dette for deg som forbruker?

Økologiske grønnsaker gir deg et alternativ der maten er produsert med fokus på helse, miljø og etisk produksjon. De høyere konsentrasjonene av enkelte vitaminer og mineraler kan bidra til et mer næringsrikt kosthold. Et redusert innhold av uønskede stoffer i økologiske produkter kan også være en fordel for din helse. Samtidig støtter du en praksis som jobber for å ta vare på jorden og biodiversiteten.