Økologisk mat i de nye kostrådene

For første gang nevnes klima- og miljøeffekten av det vi spiser i kostrådene. Økologisk produsert mat er omtalt som en av de miljøvennlige alternativene.

De forrige norske kostrådene kom i 2012. De nye kostrådene er baserte på De nordiske ernæringsanbefalingene, NNR 2023, som ble offentliggjort i 20. juni 2023. Disse utgjør kunnskapsgrunnlaget for kostrådene i Norge. Selv om kostrådene isolert sett beskriver sammenhengen mellom kosthold og helse, omtales også sammenhengen mellom matvarebaserte kostråd og klima- og miljøpåvirkning i NNR 2023.

Gjør et godt valg for klima og miljø

Et kosthold i tråd med kostrådene vil nå i stor grad være klima- og miljøvennlig, og Helsedirektoratet har også publisert et eget kapittel som omhandler klima- og miljøaspekter. Dette er nytt i norsk sammenheng. I år kan vi lese at Helsedirektoratet, i samarbeid med Miljødirektoratet, kommer med anbefalinger av hva slags råvarer man helst bør velge i et miljø- og klimaperspektiv. Som Helsedirektoratet skriver: «Følger du kostrådene spiser du ikke bare sunt. Du gjør også et godt valg for klima og miljø.»

Økologisk tomat
Økologisk tomat (Debio)

Økologisk korn, grønnsaker, frukt og bær

To av de til sammen syv kostrådene anbefaler økologisk mat. I rådet om å inkludere frukt, bær eller grønnsaker i alle måltider og rådet om å la grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.

I rådet om frukt, bær og grønnsaker skriver Helsedirektoratet at «det vil være gunstig for miljøet å velge norsk eller økologisk, da det i økologisk jordbruk benyttes mindre plantevernmidler og fordi norsk produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter har et lavt forbruk av plantevernmidler sammenlignet med andre land.» Norske økologiske råvarer svarer ut begge deler.

Om kornproduksjon skriver Helsedirektoratet at det har generelt lave klimagassutslipp, men at ensidig, intensiv dyrking kan medføre forurensing av vann og ha negativ effekt på naturmangfold. Helsedirektoratet skriver derfor at «økt bruk av økologiske metoder i korndyrking kan redusere de negative miljøeffektene av intensiv kornproduksjon».

– De nye kostrådene bekrefter det vi har anbefalt, og det er godt å ha den solide evidensbaserte støtten kostrådene er.

Marte Von krogh, Matvalget
Marte von Krogh
Marte von Krogh i Matvalget er fornøyd med støtten kostrådene gir (Foto: Birgitta Eva Hollander)

Enklere både privat og offentlig

Kostrådene kan være hjelpemiddel for enkeltindivider i å ta gode matvalg, men er også et verktøy for storkjøkken som har et ansvar for å servere helsefremmende måltider. Ved å følge kostrådene, tar man også ifølge Helsedirektoratet gode miljøvalg. En av de som er glade for de nye kostrådene, er Marte von Krogh i Matvalget:

– Matvalget veileder offentlige storkjøkken, som skolekantiner og sykehus, som ønsker å servere flere bærekraftige og helsefremmende måltider. De nye kostrådene bekrefter det vi har anbefalt, og det er godt å ha den solide evidensbaserte støtten kostrådene er.

Ø-merket er det offisielle miljømerket for produksjon, foredling og omsetning av økologisk mat i Norge. Nå blir det enklere å følge kostholdsrådenes klima- og miljøanbefalinger både privat og i storkjøkken ved se etter Ø-merket.

Kilder anbefalingene er basert på:

Frukt og bær:

Bechmann, M., Stenrød, M., Kværnø, S., Eggestad, O. H. (2021). Erosjon og tap av næringsstoffer og plantevernmidler fra jordbruksdominerte nedbørfelt. Sammendragsrapport fra Program for jord- og vannovervåking i landbruket (JOVA) for 1992—2019.

Gudmundsdottir, H. I., Bakkebø, K. M., Bolli, I. R., Florinski, R., Stuveseth, K. (2023). Overvåkingsresultater for plantevernmiddelrester i næringsmidler 2022. Brumunddal: Mattilsynet og NIBIO.

NNR 2023, kapittel om grønnsaker, frukt og bær

NNR 2023, kapittel om potet

Korn:

Harwatt, H., Benton, T. G., Bengtsson, J., Birgisdóttir, B. E., Brown, K. A., van Dooren, C., Erkkola, M., Graversgaard, M., … Blomhoff, R. (2024). Environmental sustainability of food production and consumption in the Nordic and Baltic region – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & Nutrition Research, 68

NNR 2023, kapittel om korn og kornprodukter