Økologisk kylling

Hva er forskjellen på økologisk og konvensjonell kylling? Hvor mye økologisk kylling produseres i Norge, og hvor får du kjøpt disse produktene?

Hva er økologisk kylling?

Økologisk kylling er kylling som er oppdrettet i henhold til strenge økologiske retningslinjer som sikrer god dyrevelferd, bærekraftig produksjon og bruk av naturlige ressurser. Dette innebærer at kyllingene får god plass til å bevege seg, har tilgang til utendørsarealer, og får økologisk fôr som er fritt for kunstgjødsel og sprøytemidler. Økologisk kylling lever også lenger enn konvensjonell kylling, og får vokse i sitt naturlige tempo. I Norge er økologisk kylling merket med Debio-merket, som garanterer at produksjonen følger de økologiske standardene. Dette betyr at økologisk kylling ikke bare er bra for helsen din, men også for miljøet og dyrevelferden.

Strenge krav i Norge

Kravene til økologisk kylling er mye strengere enn for konvensjonell kylling. I Norge brukes Ø-merket, også kjent som Debio-merket, for å vise at et produkt er godkjent som økologisk. Debiogodkjent økologisk kylling betyr at kyllingen produseres på en økologisk og bærekraftig måte.

Økologisk kylling skal:

  • Ha god plass
  • Gå fritt
  • Ha mulighet til å være ute
  • Leve i minimum 70 og 81 dager avhengig av rase

I tillegg bør gårder med økologisk kylling i størst mulig grad være selvforsynt med økologisk fôr. Les mer om god dyrevelferd her.

Produksjon av økologisk kylling i Norge

Produksjon av økologisk kylling i Norge utgjør i dag en relativt liten andel av den totale kyllingproduksjonen.I 2018 utgjorde økologisk produksjon av kyllinger kun 0,2 prosent av det totale antallet slaktede kyllinger. Samtidig viser tall fra NIBIO at produksjon av økologisk kylling har økt raskt de siste årene. Antall økologiske slaktekyllinger gikk opp fra 32 796 i 2016 til 98 646 i 2017.

Økologisk kylling Hovelsrud på gård
Økologisk kylling Hovelsrud på gård (Økologisk.no)

Forskjellen på økologisk og konvensjonell kylling?

Økologisk Kylling

  • Skal ha god plass
  • Gå fritt
  • Mulighet til å være ute minst en tredjedel av livet
  • Uteområdene skal hovedsakelig være dekket med vegetasjon
  • Leve i minimum 70-81 dager avhengig av rase
  • Selvforsynt med økologisk fôr uten kunstgjødsel og sprøytemidler
  • Fôr som høy og rotgrønnsaker

Annen kylling

  • Ingen spesifikke krav til plass 
  • Ingen krav om å gå fritt 
  • Ingen krav om å være ute
  • Ingen spesifikke krav til minstealder for slakt
  • Ingen spesifikke krav til dyrkningsmetode og type fôr

Økologisk kylling

Hvor kan man kjøpe økologisk kylling?

I dag har alle de store norske dagligvarekjedene produkter av økologisk kylling i sitt sortiment:

  • Hos Coop finner man Änglamark – deres egen serie med økologiske, miljø- og allergivennlige varer
  • Rema 1000 selger økologisk kylling fra Stange
  • KIWI selger økologisk kylling fra Hovelsrud gård
  • Meny finner man flere produkter av økologisk kylling fra Holte Gård
  • Hos Oda.no har de et stort utvalg av økologisk kylling med produkter fra flere av produsentene nevnt over

Husk at du som forbruker kan være med å påvirke utvalget i din lokale dagligvare ved å spørre etter økologisk kylling dersom du ikke finner det i butikkhyllene. Man kan også ta kontakt med produsentene direkte og høre om de har lokale utsalg.

Se etter Ø-merket hvis du vil ha økologisk mat. Foto: Debio Norge