Metanhemmere: Naturlige og syntetiske løsninger for reduksjon av klimagassutslipp

Beregnet lesetid: 6 minutter

Hva er metanhemmere?

Metanhemmere representerer en innovasjon i landbruket som kan bidra til å redusere klimagassutslippene fra husdyrproduksjon. Disse tilsetningsstoffene i fôret til drøvtyggere har potensial til å begrense metanutslipp, samtidig som de kan øke effektiviteten og ivaretar dyrevelferd. Metan (CH₄) er ca. 84 ganger sterkere enn CO₂ i et 20-års perspektiv når det gjelder global oppvarmingseffekt.

En metanhemmer er i denne sammenhengen en tilsetning i dyrefôr som hemmer mikroorganismer i vomma til kyr og andre drøvtyggere fra å produsere metan. Dette kan bidra til å redusere landbrukets klimapåvirkning uten å redusere antall dyr.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har inngått en avtale med regjeringen om at klimagassutslippene fra norsk jordbruk skal reduseres med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter akkumulert fra 2021 til 2030. Ifølge Landbrukets klimaplan 2021-2030 skal halvparten av denne reduksjonen oppnås fra fôrings- og avlsstrategier i husdyrproduksjonen, ikke ved å redusere antall drøvtyggere. I 2022 var de totale metanutslippene drøvtyggere i norsk jordbruk ca 64500 tonn metan ifølge SSB.

Økologiske kyr Tonnes Gård Helgeland
Drøvtyggere står for mye av metangassutslippene i landbruket (Foto: Debio)

Metanhemmere i økologisk landbruk

I økologisk landbruk, hvor bærekraft og miljøvennlighet er sentrale prinsipper, forskes det også på naturlige metanhemmere. Økologiske bønder må imidlertid navigere i et strengere regelverk for å sikre at fôr med metanhemmende effekt oppfyller kravene til naturlighet og bærekraft.

Et eksempel på et metanhemmende produkt som brukes i økologisk landbruk, er Agolin, som består av essensielle oljer fra urter og frø. Agolin er godkjent av Debio og kan brukes i økologisk produksjon i Norge. Studier viser at Agolin kan redusere metanutslipp med opptil 10 %, samtidig som det øker fôreffektiviteten og forbedrer dyrehelsen. Dette gjør det til et attraktivt alternativ for økologiske bønder som ønsker å redusere utslipp uten å gå på kompromiss med økologiske prinsipper.

Det er kun produkter som er oppført på en liste over godkjente tilsetninger som kan brukes i økologisk fôr. 

Hvordan fungerer Bovaer® og Agolin?

Bovaer® (3-NOP):

  • Bovaer® er et syntetisk metanhemmende tilsetningsstoff som reduserer metanutslipp ved å hemme enzymet mikroorganismer i vomma bruker for å produsere metan.
  • Inneholder 3-nitrooxypropanol (3-NOP), et syntetisk stoff med direkte effekt.
  • Stoffet brytes ned i løpet av 24 timer og overføres ikke til melk eller kjøtt.
  • Det kan redusere metanutslipp med opptil 30 %, men er ikke tillatt i økologisk landbruk på grunn av økologiregelverkets krav om naturlige tilsetninger.

Agolin:

  • Agolin er en naturlig metanhemmer basert på essensielle oljer.
  • Det er også en naturlig tilsetning som gjør at fôret kan smake bedre.
  • Den har en indirekte effekt på metanproduksjonen ved å påvirke mikrofloraen i vomma over tid.
  • Agolin er godkjent for bruk i økologisk landbruk 
  • En internasjonal metaanalyse av 23 studier viser at Agolin kan redusere metanproduksjon med ca 10% og i tillegg øke fôreffektiviteten.
  • Analysen viser også at melkeproduksjonen i gjennomsnitt økte med ca 4% hos økologiske melkekyr som fikk Agolin uten at de trengte mer fôr, men det er foreløpig ikke publisert forskning på dette under norske forhold.
 Rørosmeieriet
Det er ikke lov med kunstige metanhemmere i fôret til kyr som produserer økologisk melk

Fremtiden for metanhemmere

Forskning på metanhemmere er et raskt voksende felt, og nye løsninger utvikles kontinuerlig. Det danske forskningsprosjektet, i regi av Innovationscenter for Økologisk Landbrug, undersøker for eksempel hvordan rødalger kan brukes som en naturlig metanhemmer i økologisk landbruk. Målet er å finne en ingrediens som er naturlig, metanreduserende, bærekraftig og økonomisk levedyktig.

I Norge har det også vært forskning på rødalger og andre løsninger som kan passe til norske forhold. Fremtidige innovasjoner vil sannsynligvis fokusere på å utvikle metanhemmere som kan dyrkes lokalt, oppfyller kravene til økologisk landbruk, og samtidig er kostnadseffektive for bøndene.

Er metanhemmere en del av løsningen for fremtidens bærekraftige landbruk?

For økologiske bønder gir naturlige metanhemmere som Agolin en mulighet til å redusere utslipp uten å kompromittere økologiske prinsipper, men det er fortsatt behov for mer forskning på løsninger som fungerer optimalt under norske forhold.

I fremtiden vil metanhemmere sannsynligvis spille en viktig rolle i å gjøre landbruket mer bærekraftig. Samtidig bør de sees som én del av en helhetlig strategi som inkluderer bedre fôringspraksis, avlsstrategier og strukturelle endringer i landbruket. Samtidig må utfordringene knyttet til kostnader, regelverk og offentlig skepsis adresseres for å sikre bred aksept og implementering.