Hva er matsminke, og er det nødvendig?

Synes du det er vanskelig å vite hvilke tilsetningsstoffer du bør holde deg unna? Velger du økologisk mat, slipper du å bekymre deg for om maten du spiser inneholder tilsetningsstoffer som kan påvirke tarmhelsen din negativt.

Har du noen gang hørt folk snakke om “matsminke”? Begrepet “matsminke” blir brukt om fargestoffer og andre tilsetningsstoffer som benyttes for å få mat til å se mer tiltalende ut eller få ønsket konsistens. For eksempel fører tilsetning av slike stoffer til at en pistasjis som naturlig har en grønnaktig brunfarge ser lysegrønn ut. Ifølge Cecilie Svenning, seniorrådgiver i Mattilsynet, er problemet med matsminke at det er underforstått at produktet er fremstilt som noe bedre, ferskere og mer fristende enn det egentlig er. Den slags bruk av tilsetningsstoffer er ulovlig.

− Bruken av tilsetningsstoffer skal ikke bli benyttet for å villede forbruker. Å “sminke” mat er å villede forbrukeren. Dessverre er det uredelige produsenter på markedet som benytter seg av matsminking for få økt salg av produktene sine. Oppdager vi slik bruk skal produsentene trekke produktene sine fra markedet, sier hun.

Skål med grønn pistasjis og en skje ved siden av

Tarmbakteriene har utviklet seg til å bryte ned tilsetningsstoffer

Ifølge Svenning skal tilsetningsstoffer alltid oppfylle et teknologisk behov. Det betyr at når det er behov for et konserveringsmiddel skal stoffet forlenge holdbarheten ved å beskytte dem mot forringelse forårsaket av mikroorganismer og/eller beskytte mot vekst av sykdomsfremkallende mikroorganismer. 

Ifølge NMBU er det i dag rundt 300 tilsetningsstoffer som er godkjent for bruk i mat i Norge. Selv om de er godkjent for bruk, har det lenge vært knyttet stor usikkerhet til om inntak av enkelte av disse stoffene kan føre til endringer i tarmbakteriene våre.

Xantangummi

E415, også kjent som xanthan gum eller xantangummi, er et av disse stoffene. Dette er et tilsetningsstoff som brukes som fortykningsmiddel eller stabilisator i mange matvarer. Det blir blant annet brukt i hverdagsmat som bakevarer, iskrem og dressinger. Det er også brukt som erstatning for gluten i glutenfrie matvarer, og anbefales ofte til bruk i lavkarbodietter.

Tidligere har det vært vanlig å tro at xantangummi i mat ikke påvirker oss fordi det ikke blir tatt opp av fordøyelsessystemet vårt. Ny forskning fra NMBU publisert i Nature Microbiolgy viser imidlertid at det er det motsatte som skjer. 

Ifølge professor ved NMBU, Phillip Pope, har tarmbakteriene våre utviklet seg til å kunne bryte ned dette tilsetningsstoffet. De mindre molekylene blir fermentert til kortkjedede fettsyrer i tarmen. Disse fettsyrene blir så tatt opp av kroppen og brukt som energi. Førsteamanuensis ved NMBU, Sabina Leanti La Rosa påpeker at de er overrasket over hvor mye menneskets tarmbakterier har tilpasset seg dette tilsetningsstoffet etter at det ble introdusert i moderne kosthold for cirka femti år siden.

− Vi kan ikke ut fra denne studien konkludere nøyaktig med hvordan endringene i tarmbakteriene påvirker helsen vår, men vi kan si at tilsetningsstoffet påvirker mikrobiotaen i tarmen til mennesker som får det i seg gjennom mat, sier La Rosa.

Tilsetningsstoffet Xantangummi brukes i flere matvarer, blandt annet i dressinger og majones.

Omstridt tilsetningsstoff har påvirket immunsystemet hos mus

Xatangummi er ikke det eneste tilsetningsstoffet det har vært knyttet stor usikkerhet til. Det populære e-stoffet karragenan, også kjent som E407, utvinnes av rødalger og brukes som et bindemiddel i mange matvarer. 

Frem til nå er dette et stoff som er tilsatt i alt fra iskrem, sjokolademelk, puddinger og geleer, til prosesserte kjøttvarer som påleggsskinker, smårettskinke og smårettbacon. Dette er med andre ord et stoff som finnes i en rekke matprodukter du finner ulike varianter av i mange norske hjem.
Selv om det er fullt lov å bruke det, anses det som omstridt. Det er blant annet flere dyrestudier som fremhever at det har påvirket immunsystemet hos mus ved å endre tarmfloraen deres.

Har fjernet karragenan fra all produksjon

Etter press fra forbrukere har flere av Norges største matprodusenter fjernet helt eller startet prosessen med å fjerne karragenan fra varene sine. 

Nortura har jobbet med utfasingen av av karragenan siden januar 2021. For at ikke forbrukerne skal merke noen forskjell har de tatt i bruk tapiokastivelse som et alternativ. Dette er ikke et e-stoff.

– Allerede innen sommeren 2021 var karragenan ute av alle våre posteier, og i juni 2022 var vi i mål med alle Prior-produkter. For noen av produktene våre har utfasingen vært mer utfordrende, men i oktober i år ble de aller siste produktene med karragenan produsert, forteller kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen.

Etter å ha gjennomført en rekke tester og lansert enkelte varianter med en annen stabilisator, ser også TINE at de klarer å bevare den gode kvaliteten og produsere produkter uten karragenan. Derfor tar de det nå ut av alle produktene sine.

− Vi er godt i gang med dette arbeidet, og har så langt gjennomført dette på TINE Lettmelk med smak og på Kakaomelk i skolemelkordningen. Vi jobber målrettet med testing på flere andre produkter, og har som mål å fase det ut i løpet av 2023, forteller Tanita Kveinå i TINE.

Jobber med å finne gode alternativer

Også Diplom-Is har over en lang periode jobbet med å finne gode alternativer til karragenan. Bakgrunnen for dette er arbeidet som foregår i EFSA, og tilbakemeldinger de får fra forbrukere og kunder med ønske om at de fjerner disse tilsetningsstoffene. 

Direktør for strategi og kommunikasjon i Diplom-Is, Mari Ellestad, påpeker at alle tilsetningsstoffer Diplom-Is benytter er godkjente og vurdert som helt trygge å bruke. 

– Slik vi tolker matsminke handler det om bruk av unødvendige tilsetningsstoffer. Diplom-Is har som mål å ikke bruke flere tilsetningsstoffer enn det som er nødvendig for å sikre gode og trygge produkter. De tilsetningsstoffene vi bruker har derfor funksjonelle egenskaper, og vi bruker de for å blant annet sikre holdbarhet, kvalitet og smaksopplevelse, sier hun. 

De har noen alternative tilsetningsstoffer de har stor tro på, og som de jobber med å teste i stor skala.

Færre tillatte tilsetningsstoffer i økologisk mat

Så, hva kan du som forbruker gjøre hvis du ønsker å redusere mengde tilsetningsstoffer du får i deg gjennom maten du spiser? 

Ifølge Svenning er det beste du kan gjøre å spise så fersk mat som mulig og mat med kort holdbarhetstid. Maten du selv lager fra ferske råvarer vil også inneholde færre tilsetningsstoffer.

Hun påpeker samtidig at det i økologiregelverket er færre alternative tilsetningsstoffer som er tillatt å bruke. Selv om økologiske produkter inneholder noen e-stoffer, er dette snakk om stoffer som er naturlige.

− De tilsetningsstoffene som blir benyttet skal være i samsvar med regelverket for tilsetningsstoffer. Det betyr at tilsetningsstoffet skal være oppført i listen over godkjente tilsetningsstoffer, bare bli brukt i de næringsmiddelkategoriene de er oppført i, og i samsvar med de gitte brukerbetingelsene, avslutter hun.