Beregnet lesetid: 3 minutter
Hva er fangvekster?
Fangvekster, også kjent som dekkvekster, er planter som sås sammen med avlinger for å forbedre og beskytte jorda. De fanger nitrogen fra lufta, kjemper mot jorderosjon, næringsutvasking og ugress. Såing av fangvekster er en gammel teknikk som er viktig i økologisk og bærekraftig landbruk.
Såing av fangvekster er en viktig praksis av flere grunner:
- Forbedring av jordkvalitet: Fangvekster bidrar til forbedret jordstruktur og økt organisk materiale, som er avgjørende for jordas fruktbarhet. Her kan du lese mer om jordhelse.
- Erosjonskontroll: De bidrar til å forhindre jorderosjon ved å holde jorda på plass med sine røtter. Dette spesielt i perioder med kraftig nedbør eller vind.
- Ugresskontroll: De kan konkurrere med ugress om lys, vann og næringsstoffer, noe som reduserer behovet for kjemiske ugressmidler.
- Fremmer biologisk mangfold: Fangvekster kan øke antallet og mangfoldet av gunstige insekter og mikroorganismer i jorda.
- Reduserer kjemisk bruk: Fangvekster reduserer avhengigheten av kjemiske gjødsel og plantevernmidler ved å forbedre jordhelsen naturlig.
- Karbonbinding: De spiller en rolle i å binde karbon i jorda. Dette er viktig for å redusere atmosfærisk CO2 og motvirke klimaendringer.
- Vannforvaltning: Fangvekster kan bidra til bedre vanninfiltrering og -retensjon i jorda, noe som er viktig for avlinger i tørre perioder.
- Økonomisk fordel: Selv om det er en kostnad ved å så fangvekster, kan de langvarige fordelene for jordhelse og avlingsutbytte gi økonomiske fordeler på lang sikt.
- Bærekraftig landbruk: Såing av fangvekster er en nøkkelkomponent i bærekraftig landbrukspraksis, og bidrar til et mer robust og selvforsynt økosystem.
Ved å så fangvekster bidrar man altså til en flerfoldig investering i jordhelse, miljøet og fremtidige avlinger. Les mer om fangvekster som miljø- og klimatiltak her.
Fangvekster og korn
Fangvekster spiller en nøkkelrolle i spesielt kornproduksjon. Dette er en praksis med å plante spesifikke vekster etter høsting av korn, for å forbedre jordkvaliteten og øke den biologiske aktiviteten i jordsmonnet. Fangvekstene, som ofte inkluderer arter som kløver, raps eller fangrye, bidrar til å fange opp resterende næringsstoffer i jorda. Deretter reduseres næringsutvasking og forbedrer jordens struktur. Dette er spesielt viktig i kornfelt, hvor jorda kan bli utarmet etter en intensiv vekstperiode.
Ved å integrere fangvekster i kornproduksjonen, kan bønder ikke bare forbedre jordhelsen, men også bekjempe ugress naturlig uten syntetisk gjødsel. Det kan til og med forberede jorda for neste sesongs avlinger. Med fangvekster i korn, tar landbruket et skritt nærmere et mer bærekraftig og økologisk system. Dette gagner både avlingene og miljøet.
Når skal man så fangvekster?
Timing er nøkkelen når det gjelder såing av fangvekster. De bør sås når de kan få nok lys og varme til å etablere seg før vinteren kommer. Enten de sås sammen med eller etter høsting av hovedavlingen, er det viktig at de får den starten de trenger for å kunne gjøre jobben sin.
Jord som ikke er tildekket taper co2 til atmosfæren og mister masse, mikroorganismer og næringsstoffer til vann og vind. En hovedregel kan være å beregne såing av fangvekster slik at jord alltid ligger tildekket.